Photoworld.bg

Калкулатор за минималната себестойност на фотографския труд

Версия бета 0.5

Това е информационен инструмент, който дава разумна оценка на минималната себестойност на фотографския труд. Той взима предвид стойността на това да правите бизнес, както и възнаграждението, което искате да получавате. Той не може да покрие абсолютно всички ситуации за всички фотографи, но дава една ясна основа, върху която да стъпите и показва какво реално би трябвало да струва вашият труд, за да може да покривате всичките си разходи и да работите като фотограф.

В калкулатора са зададени стойности, които сме сметнали за реалистични за някои от основните разходи, които всеки фотограф прави. Може свободно да ги променяте, за да постигнете резултат спрямо вашите инвестиции.


Техника

Разходите за фотографска техника са основно перо във всяка фотографска дейност. Всеки вид техника има период на амортизация или период, след който ще трябва да я замените с нова. След като попълните секцията техника ще получите средния ви годишен разход за поддържане на техниката, с която разполагате и възможността за закупуване на нова.  

Стойност Амортизация
в години
Стойност
за година
лв.
3 {{ (equipmentcamera/3).toFixed(2) }} лв

Въведете общата стойност на всички фотоапарати / камери, които притежавате. Смятайте ги по цената им на закупуване.

лв.
5 {{ (equipmentlens/5).toFixed(2) }} лв

Въведете общата стойност на всички обективи, които притежавате. Смятайте ги по цената им на закупуване.

лв.
2 {{ (equipmentcards/2).toFixed(2) }} лв
лв.
2 {{ (equipmentbattery/2).toFixed(2) }} лв

Тук сметнете всички резервни батерии за фотоапаратите си, батерии АА и др.

лв.
3 {{ (equipmentbag/3).toFixed(2) }} лв
лв.
5 {{ (equipmenttripod/5).toFixed(2) }} лв
лв.
3 {{ (equipmentfilter/3).toFixed(2) }} лв
лв.
5 {{ (equipmentstudiolights/5).toFixed(2) }} лв

Това поле е предвидено за светкавици, които сте закупили за ползване в студио. По-долу има друго поле за светкавици, което е предвидено за мобилни светкавици.

лв.
5 {{ (equipmentlightstands/5).toFixed(2) }} лв
лв.
5 {{ (equipmentlightmodifiers/5).toFixed(2) }} лв
лв.
3 {{ (equipmentflash/3).toFixed(2) }} лв
лв.
2 {{ (equipmentharddisk/2).toFixed(2) }} лв
лв.
2 {{ (equipmentcomputer/2).toFixed(2) }} лв
лв.
1 {{ (equipmentsoftware/1).toFixed(2) }} лв

Понеже основният фотографски софтуер, който повечето фотографи ползват е на абонаментен принцип, тук въведете сумата на годишния абонамент

лв.
3 (осреднено) {{ (equipmentother/3).toFixed(2) }} лв

По-горе сме сложили полета за основните неща, които смятаме, че повечето фотографи имат. Фотографската техника и екипировка е толкова разнообразна, че със сигурност вие може да имате нещо, което не влиза в никоя от горните категории, като дрон, спортна екипировка, която ползвате за outdoor фотография и много други. Помислете и вкарайте в това поле всичката останала техника и екипировка, която ви е нужна, за да правите фотографията, която практикувате.

Обща сума:

{{ equipmentsum }} лв.

Разход за 1 година:

{{ equipmentsumperyear }} лв.

Годишни разходи

Тук ще въведем всички други разходи, които правим, за да съществува нашата дейност. Всички суми, които въвеждате, трябва да са сметнати за 1 година.

Стойност
Техника за 1 година {{ equipmentsumperyear }} лв.
лв.

Въведете разходите си за наем за една година. Ако работите от вкъщи не оставяйте това поле празно. Вие винаги имате среден годишен разход, за да ползвате жилището си като офис. Въведете него. Тук не се включват режийни разходи.

лв.

Заложете разумна сума на година за поддръжка на добрия вид на работното си място

лв.
лв.
лв.
лв.
лв.
лв.
лв.
лв.

Въведете разходите, които правите за реклама за една година. Тук може да включите, както интернет реклама, така и разходи за подаръци на ваши клиенти, участия по изложения и др. Препоръчително е този разход да е около 10% от годишните ви приходи. Тази услуга може да се извършва и от външен доставчик.

лв.

За да можете да взимате пари за фотографския си труд, трябва да изберете подходящата форма на своята дейност. Дали ще работите като фирма (юридическо лице), физическо лице или свободна професия - всеки вариант има своите плюсове и минуси. Ако не сте наясно с тези понятия, то ви препоръчваме да се консултирате със счетоводител и задължително заложете разходи за счетоводство в сметките си.

лв.

Използването на правни услуги може да ви спести много главоболия и да ви помогне да защитавате по-добре интересите си. Може да се консултирате с адвокат по изготвянето на договори за различни поръчки или да ви се наложи да прибегнете до адвокатски услуги, ако някой използва неправомерно ваши фотографии. Хубаво е да заложите бюджет и за тези разходи.

лв.

Непрекъснатото развитие е изключително важно в упражняването на всяка една професия. Фотографията не прави изключение. Регулярното посещение на уъркшопи, фестивали, форуми и различни лекции ще ви държи будни и на гребена на вълната. Не оставяйте това поле празно.

лв.

Слагаме това поле с леко намигване. Това да участвате и подкрепяте фотографските организации, сдружения, асоциации и общности е много важно. Вашето членство в тях може да ви донесе много ползи. Най-важното е, че по този начим подлкрепяте хора, които работят за развитието на българската фотография и помагат за вашето собствено развитие. В България има няколко по-сериозни организации, а спрямо интересите ви, може да потърсите подобни и в чужбина.

лв.

Всичко се случва. Предвидете бюджет за непредвидени ситуации. Повечето производители на фотографска техника имат и програми за професионалисти, които им дават възможност да ползват резервна техника в случаи на ремонт, както и по-кратки ремонтни срокове. Препоръчваме да ги проучите.

лв.

Тук въведете годишните си разходи по поддръжка на собствен автомобил, ако го ползвате за работа: данъци, винетка, технически преглед, вноски, ако го изплащате. Ако нямате автомобил, може да въведете разходи за градски транспорт. В това поле не се опитвайте да смятате конкретни разходи за гориво. Тях ги има по-долу.

лв.

Кредитът е един от начините да финансирате фотографската си дейност. Ако ползвате кредит, то задължително въведете вноските си по него, на годишна база тук. Ползвайте това поле за кредити, които плащат неща, които не влизат в полетата дотук. Ако сте купили техника на кредит, върнете се и проверете дали сте вкарали и лихвите по кредита към стойността на закупената техника.

лв.

Това са парите, които заделяте за инвестиции в развитие на своята дейност. За закупуване на нова и по-скъпа техника, за наем на ново помещение и т.н

лв.

В тази секция сме сложили основните разходи, които вярваме, че има при практикуването на почти всеки вид фотография. Вашата дейност, може да включва и много други или различни разходи, които не са включени в полетата по-горе. Помислете за всичко, което ви се налага да плащате и го заложете като допълнителен разход тук. Помнете, че става дума за разходи за една година.

Общо:

{{ costs }} лв.

Заплата

Дотук сметнахме всичко, което е нужно да осигурите, за да може да практикувате спокойно професията фотограф. В тази секция на калкулатора трябва да определите заплатата си. Това са парите, които остават лично за вас. С тях трябва да можете да се храните, да пътувате да си купувате и плащате всичко онова, от което имате нужда, което не е пряко свързано с фотографската ви дейност. Въведете годишната си заплата.

лв.
Осигуровки {{ socialsecurity }} лв.
Данъци {{ taxes }} лв.

Сумата за данъци тук е ориентировъчна. Тя зависи от множество различни фактори. Важното е да знаете, че няма как да се мине без тях. За съвсем точна сметка, се консултирайте с вашия счетоводител.

Общи годишни разходи

По-долу виждате общата сума на годишните ви разходи, за да практикувате фотографската професия и да получавате заплащанета, което искате за нея.

Общи годишни разходи:

{{ yearlycosts }} лв.

Инвестиция време

Освен техника, софтуери, оборудване и всички неща, които сметнахме дотук, много важен е въпросът колко време сте склонни да вложите във фотографската работа. Макар и да е професия без регламентирано работно време, фотографията е професия като всяка друга. Истината е, че самото снимане е малка част от работата. За да практикувате професията фотограф има и много други дейности, които трябва да извършвате. Помислете как разпределяте времето си като погледнете полетата по-долу.

%

Това е времето, което отделяте за публикации в социалните мрежи, писане на блогове, поддръжка и актуализация на сайта си, посещение на обучения и семинари, плащане на сметки, събиране на документи за счетоводителя ви, договори, фактури и други активности, свързани с обслужването на бизнеса ви. Да кажем, че 20% от времето ви отива в подобни дейности, е добро начало.
Предупреждаваме, че не е добра идея да оставяте 0% в това поле. Няма как да съществувате, ако не отделяте време за тези неща. Ако сложите 0% в това поле, то тогава предвидете разход, за да плащате на някой да върши тази работа вместо вас и го добавете в "други" при годишните разходи.

%

Тук са срещите с клиенти. Времето за писане на имейли и изготвяне на оферти. Планиране на фотосесии и други от този характер.
Както и в предишното поле, ако сложите 0% в това поле, преценета и добавете разход за тази дейност в "други" в годишните разходи.

%

Това е времето, което ви е нужно за преглед на снимките, сортиране, бекъп, обработка, ретуш и предаване на снимките. Тук времето може да варира според естествотото на фотографската ви работа. 40% е число, което смятаме, че е разумно в повечето случаи.
Отново, ако сложите 0% тук, добавете разход за тази дейност в "други" в годишните си разходи.

{{ timeshooting }} % ( {{hourshoouting}} часа за година )

Това е времето, което остава и отделяте за самото снимане. Това е и времето, което реално таксувате на клиентите - един снимачен час. Важно е да се разбере, че в неговата цена се включва и всичкото останало време, което влагате в процентите, които заложихме по-горе. Ако 20% от времето ви отива в снимки, това са около 8 часа снимки средно на седмица.

Резултати за фотографския хонорар

Това са сумите, които трябва да взимате за всеки свой ангажимент, за да покривате всичките си разходи и да заделяте заплатата/печалбата, която искате да получавате. По-долу ще намерите цена за един час снимки, както и цена за един снимачен ден. Може да използвате цената, която ви се струва по-удачна спрямо конкретната фототграфска задача и времето, което тя ви отнема.
Ако ви се налага да ценообразувате на снимка, то преценете колко снимки може да заснемете за един час и разделете сумата за един час на това число.
Как ви се струват тези цени? Ниски? Високи? Може да разместите някои от параметрите по-горе и да видите как ще се променят резултатите, но имайте предвид, че ако всичко, което сте попълнили по-горе ви е нужно, а работите на по-ниски цени, то или работите на загуба или "изяждате" собствената си печалба.

Цена за 1 час снимане:

{{ priceperhour }} лв.

Цена за 1 снимачен ден (от 8 часа):

{{ priceperday }} лв.

%

Дотук сме сметнали каква е цената на вашата услуга, която ще ви позволи да живеете спокойно като покривате всичките си разходи. Ако искате да имате възможност да развивате устойчиво дейността си, то е важно да заложите своя % печалба. Ако сте начинаещ фотограф, то може да си позволите този процент да е 0. С натрупването на опит е хубаво да завишавате и процентът печалба.

Цена за 1 снимачен час със заложената печалба:

{{ priceperhourprofit }} лв.

Цена за един снимачен ден със заложената печалбва

{{ priceperdayprofit }} лв.

Цена за конкретен фотографски ангажимент

Резултатите, които получихме по-горе показват каква е цената на 1 снимачен час и 1 снимачен ден, само за вашия труд, с оборудването, което разполагате. Тези сметки не покриват сметките по конкретен фотографски ангажимент, който изисква по-голям екип или специфични допълнителни единични разходи. За подобни сметки може да ползвате полетата по-долу.

ч.

На база на въведения брой часове, калкулаторът ще изчисли стойността на вашия хонорар

Фотографски хонорар {{ assignmentphotographerfee }} лв.
лв.

Наем на студио за конкретния ангажимент. Студио, което е различно от вашето собствено, ако сте въвели разходите за такова, по-горе.

лв.

Наем на техника за конкретния ангажимент. Техника, различна от тази, която сте въвели по-горе, ако има такава.

лв.

Наем за осветителна техника за конкретния ангажимент различна от вашата, ако има такъв.

лв.

Хонорарът на гримьор за конкретния ангажимент, ако има такъв.

лв.

Хонорарът на фризьор за конкретния ангажимент, ако има такъв.

лв.

Хонорарът на стилист за конкретния ангажимент, ако има такъв.

лв.

Хонорарът на асистент на фотографа за конкретния ангажимент, ако има такъв.

лв.

Хонорарът на модел за конкретния ангажимент, ако има такъв.

лв.

Разходите за транспорт за конкретния ангажимент. Ако използвате собствен автомобил, тук заложете реалния разход за гориво + %за амортизация на автомобила.

лв.

Разходите за декори, които са изработени или наети за конкретния ангажимент. Ако ползвате декори в студийната си работа, които вие правите, е по-добре да ги заложите по-горе, в годишините си разходи.

лв.

Ретуш, който се ползва като външна услуга и не се изпълнява от вас или ако е по-специален извън това, което нормално бихте направили.

лв.

Авторските права или правата за ползване на вашата фотография, са важно перо в образуването на цената към клиента. Няма една формула, която да даде чисото в това поле. Неговото изчисляване е повод на създаване на отделен калкулатор. Важно е да знаете, че самото заснемане и цената му е едно нещо, а правото произведената фотография да се ползва с комерсиална цел е нещо съвсем отделно. Цената зависи от това за каква цел и за какъв период ще се ползва фотографията. До каква аудитория ще достигне тя. Работим по "формула" за изчисляване на стойността на авторските права, но дотогава ви препоръчваме да се консултирате с опитни колеги в бранша или с юристи с подходящия опит.

Резултата за конкретния фотографски ангажимент

Крайна цена:

{{ priceassigment }} лв.

Надяваме се, че този калкулатор ви е полезен. Постарахме се да направим лесен и в същото време максимално адекватен инструмент, който да помогне в изчисляването на цената на всеки фотографски ангажимент. Това е първата, работна версия на калкулатора. Ще се радваме да чуем вашата обратна връзка, идеи и препоръки, за да направим един още по-добър инструмент, който да служи като ориентир на снимащи и клиенти каква е реалната стойност на фотографските услуги. Може да се свържете с нас на club@photoworld.bg