Преди близо 3 години създадохме Клуб Фото Свят с идеята да създадем голяма, единна фотографска общност, която да работи за подобряването на средата и подобряване на възможностите за реализация чрез фотография. През това време организирахме над 300 събития. Запознахме се с много хора. Проведохме много разговори, открихме много възможности.
Този период ни беше нужен, за да премерим силите си и да определим пътя, по който да вървим към първоначално поставените цели.

През следващите няколко месеца ще предложим публичен диалог по няколко много важни теми засягащи хората занимаващи се с фотография.

Ценообразуване на фотографските услуги

Цените на фотографските услуги са тема на дебат в професионалните среди през последните 30 години. Всички опити на професионални организации, асоциации и обединения, да наложат единен стандарт за оценка на фотографския труд са неуспешни по редица причини.
Нещо подобно не може да се случи, докато няма една ясна обективна основа, върху която да се изградят тези „правила“ за ценообразуване. Смятаме, че такава може да бъде здравия разум.
През последните месеци работим с външни експерти, които нямат общо с фотографския бранш: финансисти и маркетолози. С тях подготвяме формула, която дава възможност на всеки да изчисли минималната стойност на фотографския труд. Тази формула се основава на чисто икономически принципи и математика и показва колко струва това да имаш апарат, знанията как да го ползваш и колко трябва да изкарваш, когато натискаш копчето, за да покриваш разходите си, а след това и да печелиш от тази си дейност.
Тази формула ще споделим публично през декември месец. Дотогава каним всички заинтересовани да се включат в диалога. За нас е важно да споделим какво сме направили с възможно повече хора и опит, така че предложеното от нас решение да работи и да е основа, която изяснава въпроса за базовата стойност на фотографската услуга пред фотографите и е чудесна отправна точка за защитаването ѝ пред всеки клиент.

Каним Ви на събитията на Клуб Фото Свят през ноември, които ще обяснят логиката на всичко, което сме направили до момента, като дадат яснота по темите „Управление на финансите за фотографи“ и „Как да достигнем до клиентите, които са готови да платят нашата цена?“

Освен с присъствието си на събитията и дебатите, които ще се проведат там, може да се запознаете с нашата разработка, както и да споделите вашия опит, мисли и идеи по темата, като ни пишете на club@photoworld.bg или попълните формата по-долу.

Авторски права и интелектуална собственост

Това е друга голяма тема, която крие много неизвестности, както за потребителите на фотография, така и за голяма част от практикуващите професията.
Изявените автори в западна Европа и САЩ изкарват над 70% от приходите си от интелектуална собственост, но ние имаме да извървим дълъг път докато това започне да се случва и у нас.
За разлика от общоприетото мнение, българското законодателство дава добра защита на правата на авторите и те могат да се защитят от неправомерно използване на техни фотографии.

В началото на 2020 г., за едно с нашите партньори от адвокатско дружество „Господинов и Генчев“, ще проведем поредица от семинари в София, Пловдив, Варна и Бургас, в които ще говорим по-задълбочено по темите за авторското право, неговата оценка и защита. Ще дадем повече яснота по следните въпроси:

  • Какво е авторско право? Специфики на авторските права върху фотографии.
  • Лицензиране на фотографски произведения.
  • Защита срещу нарушения на авторски права в областта на фотографията.
  • Обезпечаване на доказателства за нарушени авторски права върху фотографии, включително в интернет.

Семинарите ще имат и практическа част, в която ще можем да разгледаме казуси на участниците, както и примери от съдебната практика. Скоро ще обявим датите на тяхното провеждане, но дотогава Ви каним да се включите в диалога като споделяте Вашите въпроси, опит и казуси като ни пишете на club@photoworld.bg или попълните формата по-долу.

Включете се в диалога

Молим да споделите повече информация за себе си, за да ви държим в течение по развитието на тези теми.


Финанси и ценообразуване


Авторски права и интелектуална собственост