• 21/02/2020 - 23/02/2020, Цял ден

Фотографско пътуване: Скопие – град на контрасти

Каним ви на първото ни фотографско пътуване за 2020 г. – „Скопие – град на контрасти“

Добави в моя iCal
Добави в моя Google Calendar

Регистрирай ме за събитието

Регистрацията е затворена

Фотографско пътуване: Скопие – град на контрасти

Каним ви на първото ни фотографско пътуване за 2020 г. – „Скопие – град на контрасти“

Добави в моя iCal
Добави в моя Google Calendar

През февруари се отправяме на пътуване до столицата на западната ни съседка – Скопие. Очакват ни няколко дни изпълнени с природни забелeжителности, архитектура, различни хора, шумни пазари и среща с македонската фотография.

 

Програма

(Възможни са промени според настроенията на групата и метеорологичните условия)

21-ви февруари, петък

  • Тръгване от София, Пловдив, Стара Загора, Варна или Бургас
  • По пътя ще спрем да разгледаме манастира Свети Йоаким Осоговски, намиращ се малко преди Крива Паланка.
  • След това ще се насладим на поредното чудо на природата Куклишките кукли. Това са над 120 естествено образувани каменни стълба, които се намират край днешното село Куклица. Образуванието е наречено от местното население „Весела сватба“.
  • Ако ни остане време можем да се разходим до Мегалитната обсерватория Кокино, която се предполага че е имала ритуално значение. След това се отправяме към нашата крайна цел, градът на контрастите, Скопие.
  • Вечерна разходка из центъра на града.

22-ри февруари, събота

Този ден ще посветим на град Скопие. Ще разгледаме площада където е паметника на Александър Македонски и Порта Македония. От другата страна на
реката е старият град. До там ще стигнем по Каменният мост на река Вардар. Ще се потопим в отминалото време на стария базар където са съхранени: Скопския безистен, Капан хан, Сули хан, Куршумли хан, Даут – Паша хамам, Чифте хамам, църквата Св. Спас, църквата Св. Димитрий, Мустафа – паша джамия, Часовниковата кула. Базарът е център на най-атрактивните заведения за хранене с разнообразие от традиционни ястия. Има традиционни занаяти, ковачи, куюмджии (златари), грънчари, чехлари, шивачи, часовникари, тенекеджии, казанджии, самарджии. Съвсем наблизо е и Скопското кале.

Ако пък ни омръзне от градски пейзажи може да се качим с лифт до планината Водно. Тя се издига над Скопие. Там е Кръстът на хилядолетието, манастирския комплекс Св. Пантелеймон има и парк – гора, планински хижи, заведения за хранене, пешеходни пътеки, и широки панорамни гледки. От Водно можете да видите почти цялата Скопска котловина и град Скопие.

 

23-ти февруари, неделя

Разходка из каньона Матка, намиращ се на 15 км от Скопие и манастира Св. Андрей намиращ се в каньона.

Места по пътя в Българската част, на които можем да спрем на връщане от Скопие
1. Кадин мост при Невестино
2. Кюстендил : Пирковата кула, Дервиш баня; Римските терми; Крепост хисарлъка

 

В събота или неделя имаме уговорка да се запознаем с директора на македонския център за фотография. Той ни обеща да приготви специална презентация за нас. Това не е включено в програмата по-горе, тъй като е възможно човекът да пътува по работа в този период. Ще потвърдим срещата допълнително.

 

Пътуването се организира на принципа на споделеното пътуване, като при регистрацията може да укажете дали пътувате със собствен автомобил или търсите превоз, както и града, от който ще тръгнете. Photoworld.bg не е финансова страна в настоящото пътуване. Всички участници покриват личните си разходи за транспорт, настаняване, храна и други. Photoworld.bg не може да гарантира транспорт за всички регистрирани, нито пълна заетост за всички пътуващи автомобили.

Транспортът се разпределя като разходи между хората в автомобила, който пътувате.

 

Очаквани разходи за един човек: 

  • Гориво – около 30 лева (при 4 души в кола и тръгване от София)
  • Нощувки 30 лв. на човек на нощ в двойна стая / 60 лв. за самостоятелна стая. Ще бъдем настанени в 4* хотел Opera House
  • Храна и други лични разходи. Цените са подобни и по-ниски от тези в България

Имайте предвид, че в Македония са ви нужни македонски денари. Може да обмените пари и на място.

За членове на Photoworld.bg не се предвиждат допълнителни разходи. Ако не сте член на клуба се заплаща такса от 20 лв., която отива за подкрепа на дейноста на клуба и поддръжката на сайта: https://photoworld.bg/. Как може да станете член на клуба, може да проверите тук: Влез в клуба

 

За да се включите в пътуването, молим да попълните регистрационната форма на тази страница до 16-ти февруари 2020 г. 

Регистрирай ме за събитието

Регистрацията е затворена

Последно от блога