• 07/11/2018, 18:30 - 21:00
  • Вход свободен
  • Софийска градска художествена галерия, София
    , ул. Ген Гурко 1

Майстори на фотографията – Арнолд Нюман

Тази сряда ви каним да се присъединим като клуб към една изключителна среща посветена на творчеството на Арнолд Нюман.

Добави в моя iCal
Добави в моя Google Calendar

Регистрирай ме за събитието

Регистрацията е затворена

<!-- Inspiration Photo Conference - Registration is open | Регистрацията е отворена-->

Майстори на фотографията – Арнолд Нюман

Тази сряда ви каним да се присъединим като клуб към една изключителна среща посветена на творчеството на Арнолд Нюман.

Добави в моя iCal
Добави в моя Google Calendar

Тази сряда ви каним да се присъединим като клуб към една изключителна среща посветена на творчеството на Арнолд Нюман.

Уилям Юинг

На 7 ноември ще се състои лекцията на Уилям Юинг – експерт на творчеството на Арнолд Нюман, преподавател в университета в Женева и дългогодишен директор на Musee de l’Elysee, Лозана, директор „Кураторски проекти” в издателство Thames & Hudson. Юинг е автор на книгата Masterclass: Arnold Newman, издадена от Thames&Hudson. Уилям Юинг е носител на „Наградата за изключителни заслуги към фотографията” на Кралското фотографско общество и Ордена за изкуство и литература на Френската република.

Арнолд Нюман

Нюман е американски фотограф (1918 – 2006), познат като един от най-великите портретисти на ХХ век, заснел емблематични имена от света на изкуството, политиката и шоубизнесa.

Посвещава 70 години от живота си на фотографията и запечатва историята на столетието, създавайки новаторски подход в портретирането – “фотопортрет в интериор” (environmental portraiture), като разбива стереотипа на студиото, изваждайки модела от него. Нюман разполага обектите си в среда, типична за професиите им, с което улавя същността на техния живот и работа. Този подход е широко използван днес, но техниката е необичайна за 30-те години, когато Арнолд Нюман започва да я използва.

Стравински край рояла, Шагал пред своя картина, Кенеди пред Белия дом – Нюман е направил хиляди портрети на художници, писатели, актьори, музиканти, политици: Пикасо, Дали, Мондриан, Миро, Джордж Брак, Макс Ернст, Ман Рей, Артър Милър, Алфред Круп, Айн Ранд, Кристиaн Диор, Труман Капоти, Анди Уорхол, Игор Стравински и Мерилин Монро.

Творбите на Нюман имат подчертан биографичен подход. Интересуват го мотивите, които движат хората, а фотографията е платното, на което рисува, вярвайки, че първо трябва да си добър художник. Арнолд Нюман старателно изгражда фотографиите си като картини – подрежда пространството с изтънчена интуиция и пестелива сръчност. Малката глава на Стравински край огромния роял – това е светът на музиката. Начупеният Уорхол или очилата, през които Азимов вижда бъдещето на Вселената. Една уморена Монро – „най-тъжната жена, която съм срещал на света“, ще каже после той.

Арнолд Нюман е носител на редица награди, сред които тази на Американската асоциация на медийните фотографи, приза по повод стогодишнината на Кралското фотографско общество, френското отличие „Кавалер на ордена за изкуство и литература”. През 2005 г. списание Photo District News обявява Нюман за един от 25-те най-влиятелни фотографи.

Удостоен е с почетен докторат от девет висши учебни заведения, изнасял е лекции и е провеждал уъркшопи по целия свят.
Фотографската изложба на Арнолд Нюман в България, която ще се открие на 6-ти нември, е десетото юбилейно издание на платформата “Майстори на фотографията”, която се осъществява от фондация МУСИЗ и фондация „Америка за България“ в партньорство с VIVACOM и VIVACOM Art Hаll и със съдействието на Столична община, Leica България, Гранд хотел София, фондация Arnold & Augusta Newman и галерия Howard Greenberg.

Регистрирай ме за събитието

Регистрацията е затворена

Къде сме

Loading Map....

Последно от блога