• 16/10/2021 - 26/10/2021, 19:00

Queer Light – дебютна фотографска изложба на Силвия Маринова

16 октомври – 26 октомври 2021
Откриване: 16 октомври (събота) от 19:00ч. в Тhe Steps, ул. „Братя Миладинови“ 12, София

Добави в моя iCal
Добави в моя Google Calendar

Queer Light – дебютна фотографска изложба на Силвия Маринова

16 октомври – 26 октомври 2021
Откриване: 16 октомври (събота) от 19:00ч. в Тhe Steps, ул. „Братя Миладинови“ 12, София

Добави в моя iCal
Добави в моя Google Calendar

Има ли срок на годност родителската любов? А когато детето се открие с различна от общоприетата сексуална ориентация?
Според Family Acceptance Project едно на всяко 10 откривания пред родителите в световен мащаб е съпроводено c дългосрочни конфликти, опити за репресия и отричане, и дори отхвърляне от семейството. Още по-тревожни са фактите, че в сравнение с приетите от семейството си ЛГБТ хора, отхвърлените са 8 пъти по-склонни да направят опит за самоубийство, 6 пъти повече да страдат от депресии и са 3 пъти по-склонни да употребяват наркотици и забранени вещества.
Разкриването не е еднократен разговор с родители и близки хора, а хиляди малки моменти: от признанието пред самия себе си, разговорът със семейството, близки приятели, до постъпването на нова работа или при всяко ново запознанство.
В дебютната си фотографска серия Queer Light Силвия Маринова изследва процеса на разкриване при 9 момичета и момчета от ЛГБТ общността в България. Какви са най-големите препятствия и страхове по този дълъг път? С какви емоции и чувства е свързан той? Има ли подкрепа при излизането на светло или това винаги е самотно начинание? Как се променя живота след разкриването?
…Посвещавам тази серия от снимки на всички синове и дъщери, които са се сблъскали с гнева, тъгата, безпомощността или разочарованието на своите родители в следствие на факта, че са различни от очакваното „нормално“. Вярвам в това, че всяко човешко същество има нужда и право на любов, закрила, свобода и сила да избира своя път. Хора като Калоян, Вероника, Виктория, Митко, Русен, Ивелина, Малина, Авра, Венера ме вдъхновяват да искам да бъда по-добра версия на себе си, да не се примирявам с нещата, които не харесвам, да не спирам да търся неща, за които съм готова да отдам времето и душата си….

Откриване 16 Октомври – 19 часа – Тhe Steps, ул. „Братя Миладинови“ 12, София
Интерактивната изложба може да бъде разгледана до 26 Октомври.

Изложбата се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Последно от блога