• 19/02/2020, 19:00 - 22:00
  • 10 лв. / безплатно за членове на Photoworld.bg
  • COSMOS Coworking Camp, София
    , ул. Ангел Кънчев 3

София: „Пътят на един артист“ с Димитри Стефанов

Всичко, което ще кажа не е формула за работа или успех, тъй като всеки един от нас е индивидуална личност. Търсейки дълбоко в душите си, в атмосферата, която ни заобикаля дори, можем да открием каква е нашата истина и цел, създавайки фотографии.

Добави в моя iCal
Добави в моя Google Calendar

Регистрирай ме за събитието

Регистрацията е затворена

София: „Пътят на един артист“ с Димитри Стефанов

Всичко, което ще кажа не е формула за работа или успех, тъй като всеки един от нас е индивидуална личност. Търсейки дълбоко в душите си, в атмосферата, която ни заобикаля дори, можем да открием каква е нашата истина и цел, създавайки фотографии.

Добави в моя iCal
Добави в моя Google Calendar

„Двата най-важни дни в живота ти са денят, в който си се родил и денят, в който разбереш защо.“ – Марк Твен

Талантът е субективно понятие. Раждаме се, виждаме, мислим, дишаме, живеем. Всички имаме еднакъв старт. Важен е пътят, който поемаме и начинът, по който го изминаваме. Дали вярваме, дали рискуваме, дали падаме, дали ставаме? Животът е низ от избори и решения, пред които всеки един от нас се изправя. Преживявания, които остават следа в нашето съзнание и траен белег в историята ни на артисти. Пътят продължава да ни кове, а смисълът е някъде там. Смисълът е непрестанно да търсиш себе си.

Всичко, което ще кажа не е формула за работа или успех, тъй като всеки един от нас е индивидуална личност. Търсейки дълбоко в душите си, в атмосферата, която ни заобикаля дори, можем да открием каква е нашата истина и цел, създавайки фотографии.

Документалната фотография е начин на живот, тя не е тренд. Тя не е измерва в консуматорска величина. Тя е истинска, искрена и не претендираща за нещо велико. Тя просто трябва да остава следа, която да расте с времето.

В тези няколко часа ще си говорим за това, как да успеем да съберем себе си. Как да губим себе си и после да се намираме. Или с две думи да намерим отговора въпросите:

– Кои сме ние като артисти (фотографи)?
– Какви са ключовите моменти (периоди) в живота на един документален фотограф?
– Къде да са границите и кой ги определя? Има ли такива?
– Как да задаваме въпроси с фотографии, а да не даваме отговори?

И не, аз не съм философ и това няма да бъде дебат за екзистенциалната психология на човека. Ще бъда там, за да ви разкажа моя свят и да търсим заедно вдъхновението.

 

Вход; 10 лв. / безплатно за членове на Photoworld.bg

Може да станете член по време на събитието. Условията може да видите тук: https://photoworld.bg/vlez-v-kluba/

 

За да се включите в събитието, молим да попълните регистрационната форма на тази страница.

Лектор | София: „Пътят на един артист“ с Димитри Стефанов

Димитри Стефанов е роден в България през 1987 г. Младият фотограф живее в Мадрид повече от десетилетие, но през последните години се връща в България, за да реализира най-успешните си истории.

Димитри е роден в Плевен, България. Там той живее до 13-годишна възраст, след което емигрира със своята майка в Мадрид. Две години по-рано за испанската столица е заминал и баща му, за да работи като заварчик. От всички най-щастлив е Димитри, които се адаптира веднага, интересно му е новото място, огромният град. Финансовата ситуация за семейството е много по-добра, отколкото в родния Плевен, така че лишенията са минимални. Сменя много занимания – футбол, бокс и други спортове, всичко му се отдава, но и не открива достатъчен стимул за развитие.

На 18 години вече не иска да учи, предпочита да работи и да изкарва пари. "Събуждаш се една сутрин, сядаш на ръба на леглото и си казваш "искам да съм фотограф, искам да съм различен". Димитри няма никакво логично обяснение за внезапното си вдъхновение. "Нито някога съм рисувал, нито съм видял нещо, което ме е запалило."

Няколко седмици след проблясъка се записва в частния факултет по фотография EFTI в Мадрид. Там завършва специалност Репортажна и документална фотография и в края на втората година получава премията "Най-обещаващ студент на годината", благодарение на която представя първата си самостоятелна изложба “Not About Fооtball”. През 2009 г. печели и първото място между 250 участници за "Млад репортер на годината" и получава стипендия „Fotoperiodismo Albarracin“, организирана от Хервасио Санчес, а работата му се появява в различни водещи международни и местни списания. През 2010 г. участва в International Photographic Meetings в Пловдив, взема и отличието "Млад фотограф на годината" от BG Press Photo. През 2011 г. освен майсторския клас е селектиран и като един от 20-те финалисти в POYi Emerging Vision Incentive.

Избира документалната фотография, защото го привличат хората. Затова търси просто човешки истории – без значение дали са от затвора, в лудницата, в дома на баба и дядо. Общото между тях е – Димитри Стефанов, авторът. Димитри се определя като "амбициозен до краен предел". Но под амбиция Димитри има предвид две думи – много работа.

The Joop Swart Masterclass се провежда от 1994 г. насам и се организира от World Press Photo. Целта му е всяка година да събира 12-те най-добри млади таланти и индивидуалности във фотожурналистиката по света. World Press Photo се стреми да насърчи тяхното професионално развитие, като дава стипендии и ги събира в майсторски клас. Всички са победители.
За да попадне в The Joop Swart Masterclass, фотографът трябва да бъде номиниран или от агенция, или от друг, печелил през последните години конкурса на World Press Photo. Димитри бива посочен от колегата му Уолтър Астрада, с когото българинът се запознава покрай публикации в медии. Един ден Дими му изпраща историята “In Profundis”, представяща ритуала на погребението в България.

След сериозно журиране работата на 175 участници от цял свят на 9 май телефонно обаждане го информира, че е сред няколкото селектирани участници. "Тогава разбираш, че всички години, през които си учил, чел, гледал, са дали своя ефект, макар докато си го правил, да не го съзнаваш." За World Press Photo младият фотограф създава серия с фотографии в Плевенския затвор, наркокомуната в с. Герман и погребенията от български села, като обединява кадрите под темата "Collapse". Какво му е донесъл този успех: "Да открия повече себе си."

Регистрирай ме за събитието

Регистрацията е затворена

Къде сме

Loading Map....

Последно от блога