• 21/10/2020, 19:00 - 21:00
  • Вход свободен
  • Зала „В парка“, София
    , пл. "България" №1 ("Малкото НДК")

Творчество. Вдъхновение. Действие – новото начало на Photoworld.bg

Каним ви на 21-ви октомври в зала „В парка“, където заедно да поставим новото начало в дейността на Photoworld.bg

Добави в моя iCal
Добави в моя Google Calendar

Регистрирай ме за събитието

Регистрацията е затворена

Творчество. Вдъхновение. Действие – новото начало на Photoworld.bg

Каним ви на 21-ви октомври в зала „В парка“, където заедно да поставим новото начало в дейността на Photoworld.bg

Добави в моя iCal
Добави в моя Google Calendar

Отправяме покана към всички хора, които обичат фотографията. На 21-ви октомври ще обявим подробности за конкретните стъпки в подновяването на активната си дейност. Каним ви на разговор, в който заедно да поставим новото начало на дейността на Photoworld.bg

Вход свободен

 

Анонс-разсъждение преди тази среща…

Защо снимаме? Повечето хора снимат, за да съхранят парченца от живота си и да запазят спомените си. Има ги и онези, обаче, които снимат, за да се изразяват, да споделят погледа си към света, да говорят чрез фотография.  Предполагам, че всеки, който би стигнал до този текст е от втория тип. Ние сме от онези хора, които са фотографи или искат да бъдат такива. Сред нас има и такива, които искат да бъдат истински автори. 

Какво значи да си автор на една фотография? Не е ли това изражение на най-отличаващото човека качество – умението да създава? 

Създателят влага част от себе си, от собствените си преживявания, умения и опит в нещата, които твори. Той е автор тогава, когато работата му, била тя фотография или друга, е изражение на неговата индивидуалност. 

За добро или лошо, по-голямата част от фотографията, която виждаме днес, не е резултат на истината на нейния автор . Тя е вторичен продукт, който е резултат от заобикалящата ни среда и нейните стандарти. Всеки от нас има нуждата да бъде одобряван и харесван. Фотографията, която правим, твърде често се превръща в следствие на този стремеж, в средство за неговото задоволяване. 

По-голямата част от снимките, които фотографите правят, се подчиняват на тайното желание те да бъдат харесани – те фотографите и те фотографиите. Има наложени стандарти за това какво е хубаво и какво не е, какво може да се снима и какво не, какво ще бъда харесано ако се снима и какво не. Всеки снимащ се сблъсква с тези очаквания, макар и в повечето случаи те да не са изказани гласно. Авторите неусетно се отдават на привлекателната безопасност да правят фотография, която знаят, че хората очакват да видят и харесат. Подчиняват се на закона на големия обществен “лайк” и дори не се опитват да изразят отчетливо себе си, подтискат и забравят поривите си да говорят истинно за живота и темите, които ги вълнуват.

Други, които са още в началото на своя път не продължават напред и спират да снимат само защото не получават така търсеното одобрение. Започват да се чувстват недостойни да бъдат автори, само защото не успяват да отговорят на изискванията на утъпкания път.

Все по-малко са онези, които имат смелостта да превърнат работата си в естествено продължение на същността си. 

 

Преди близо 4 години създадохме нашата организация с мечтата да подобрим нивото на фотографията в България. За този период организирахме много събития: лекции, срещи, пътувания, изложби и много други. Постарахме се да поведем диалога за фотографията на едно по-различно ниво достигайки до максимален брой хора.

В живота на всяка организация има преломни моменти, които определят пътя ѝ напред. 2020 година, с всички предизвикателства, които ни предложи, се превърна в повод да се върнем към нашата първоначална цел и мечта и да обмислим как можем да работим най-успешно за постигането ѝ. 

Решихме да съсредоточим усилията си в три основни направления.

 

Общност от създатели

 

Има един неоспорим факт и той е, че единственият начин да си или да станеш добър фотограф е… като снимаш. 

Вярваме, че бързото развитие е гарантирано единствено при наличието на две неща: 

  • Снимане
  • Качествен критичен анализ

Основен приоритет на нашата организация занапред е да стимулираме все повече хора да снимат. Ще даваме много поводи за това, както и да осмисляме процеса. Не само да търсим как да подобряваме работата си като технически качества, но най-вече като съдържание. 

 

Разширяване на хоризонтите и вдъхновение

 

Човек действа в границите на познанията си. В основата на нашата дейност винаги е бил стремежът да разширяваме тези граници. Опитът ни научи, че има и огромно значение какво и как се говори за фотографията. 

Поемаме отговорността да организираме публични лекции и дискусии за фотография с основния стремеж те да разкриват нови идеи и възможности пред публиката.
Споменаваме думата отговорност, защото опитът ни научи, че смислените и градивни дискусии рядко се случват от самосебе си. За тях е нужна сериозна подготовка. Това означава, че ще правим събития от този тип много по-рядко, но ще заставаме зад тях давайки 100% гаранция за качеството им.

 

Фотографията като бизнес

 

Изкуството днес е и бизнес. Осъзнаването на този факт е трудно за много хора, което прави темата не особено популярна. Тази част от дейността на фотографа е и източник на голяма доза несигурност. 

Неразбирането на бизнес принципите на фотографията са една от причините за обезценяването ѝ. 

Ще работим за повишаването на бизнес културата и подобряване на етиката във фотографската дейност. 

 

Заповядайте на 21-ви, за да споделим подробности за промените, които правим и конкретните стъпки, които ще направим в близко бъдеще.

Регистрирай ме за събитието

Регистрацията е затворена

Къде сме

Loading Map....

Последно от блога