• 22/06/2019 - 24/06/2019, Цял ден

Фотографско пътуване: Родопска цветна приказка

През юни месец се отправяме към Родопите, където ни очакват аромат на билки, прекрасна природа и редица магични български обичаи.

Добави в моя iCal
Добави в моя Google Calendar

Регистрирай ме за събитието

Регистрацията е затворена

<!-- Inspiration Photo Conference - Registration is open | Регистрацията е отворена-->

Фотографско пътуване: Родопска цветна приказка

През юни месец се отправяме към Родопите, където ни очакват аромат на билки, прекрасна природа и редица магични български обичаи.

Добави в моя iCal
Добави в моя Google Calendar

През юни месец се отправяме към Родопите, където ни очакват аромат на билки, прекрасна природа и редица магични български обичаи. Нашето пътуване ще съвпадне с „Фестивал на дивите цветя“ в с. Смилян и близките села. Ще станем свидетели на фолклорния събор „Изворен глас“ изпълнен с традиционни фолклорни танци песни от различни региони на България. По традиция, всяка година в навечерието на Еньовден Кметство – с. Арда организира дегустация на студени напитки от диворастящи билки – мента, маточина, риган и други., на площада пред Кметството в с. Арда. Ще се подкрепим с приготвената от домакините почерпка – мекици, хлябове, домашни сладка.

Женската част на нашата група може да се включи в уникалните ритуали за Еньовден*

А след ритуалите за Еньовден по изгрев слънце на 24-ти ще се отправим към площада на с.Горна Арда, където в 9.00 ч започва базара на билки и дегустацията на местни храни, приготвени от хората в селото. Ще можете да опитате хлябове и пити, сладка, панирани и домашни сирена, хапки със домашни сладка и много други вкуснотии, които другаде няма да откриете.
От импровизираните щандове пък можете да си закупите пресни и сушени билки, маслени и спиртни извлеци, мед и пчелни продукти от пчели, пашували из тучните поляни на Горно арденската котловина. А в Родопите празник без хоро на мегдана не може – хванете се и вие на хорото. Ако не знаете хора, местните хора ще ви научат – с усмивка, търпение и блага дума.

Извън фолклорния фестивал, ритуалите и базарите, ще се насладим на уникалната природа и китните селца в региона, които крият много магия и красота.

Възможни са посещението на пещера Ухловица, каньонинг по река Есенска, подводна пещера Голубовица и много др.

Ще бъдем настанени в къща за гости в с. Смилян в уютна обстановка, с отлична храна и собствен басейн… да, носете си банските.

 

Пътуването се организира на принципа на споделено пътуване като при попълване на регистрация може да отбележите дали пътувате със собствен транспорт или търсите такъв. Клуб Фото Свят не събира пари за пътуванията. Всички участници плащат разходите си на място: настаняване, транспорт (дели се между хората в автомобила, в който пътувате) и всички други разходи за храна, посещение на забележителности и разходи от личен характер.

Разходите, които може да очаквате:

Настаняването е в двойни или тройни стаи.

Цена за двойна стая 60 лв./вечер (30 лв./човек)

Цена в тройна стая 80 лв./вечер

Ако искате да сте настанени в самостоятелна стая ще трябва да заплатите цената за двойна стая.

Транспорт – разходите се делят между хората в автомобила, с който пътувате. Може да си предвидите грубо около 30, 40 лв. на човек.

Храна

Посещение на пещерите в региона

За членовете на Клуб Фото Свят няма допълнителни разходи. Ако не сте член се заплаща допълнителна такса от 20 лв., която отива за подкрепа дейността на клуба и поддръжката на сайта https://photoworld.bg/

 

За да се включите в пътуването трябва да попълните регистрационната форма на тази страница.

 

Повече информация за ритуалите покрай Еньовден – в тях могат да участват само жени 😉

В деня на лятното слънцестоене всичко е магично – набраните преди залез предишната вечер билки имат най-силни лечебни свойства, водата – помага да се предскаже бъдещето, а слънчевата целувка по изгрев пречиства и зарежда тялото и
и мислите със сила, здраве и добрина.
Затова и хороигралците от клуб „Хоро“ при НЧ „Орфееви гори 1870“ – гр. Смолян вече над 10 години честват тайнството на Еньовден на поляните над с. Горна Арда, в подножието на родопският връх Ком, едно от предполагаемите светилища на Дионис в Родопа планина.

ПРОГРАМА

23 юни 2019 г.
19.00 ч. – до заник слънце: Бране на билки и цветя, виене на еньовски китки и венец за посрещане на изгрева.Събиране на вода от три извора за заквасване на китките и пренощуването им в мълчана вода
След залез-слънце: за нощуващите на поляната – пеене на народни песни и народни хора

24 юни 2019 г.
5:47 ч. Посрещане на изгрева
6.30 ч. Минаване под Еньовския венец и наричане по китките.
8.00 ч. Тръгване към мегдана на с. Горна Арда за базара на билки и местни храни и дегустация на домашно приготвени от женитев селото ястия.
Важно!!!
Във времето от залез-слънце на 23 юни до изгрева и приключване на Еньовденския ритуал несе допуска присъствието на лица от мъжки пол.
Препоръчително облекло за участниците в ритуала е дълга бяла риза.
Ако сте решили да пренощувате на поляната сами трябва да си осигурите палатка, шалте, спален чувал и оборудване.
Не е желателно позиране за снимки по време на ритуала за посрещане на изгрева и докато прорицателката предсказва какво очаква всяка от участващите дами!
Можете да си направите снимки под венеца след приключване на ритуала, а с прорицателката – само ако тя се ъгласи да се снима с вас!

Регистрирай ме за събитието

Регистрацията е затворена

Последно от блога