Участниците ще имат възможността да развият свой собствен документален проект. Той може да е по нова тема или да надгражда вече започната.

Идея и цели

Участниците ще попаднат в група от хора, които имат интерес за работа в документалната фотография като жанр и искат да развиват уменията си в разказването на истории чрез изображения. В рамките на групата всеки участник ще може да избере подходяща тема и направи проучване по нея, да изведе съобщенията, които иска да предаде, да създаде изображенията, които са нужни за историята и да ги подреди в подходящ презентационен формат.

В рамките на 2023 г., с подкрепата на НФК, работната група ще направи голяма групова изложба, в която ще се покаже работата на изявените участници.

Принцип на работа

Наслагване на знания и придобиване на умения чрез практика (избор на тема – създаване на изображения – критика – анализ – селекция)

Дискусиите и критиката, от страна на всички участници, към работата на всеки ще са основен принцип на работа. Системата е взаимствана от обучението по „Фотожурналистика и документална фотография“ на University of the Arts London.

В началото на работата, дискусиите ще се фокусират върху избора на тема, значението ѝ за обществото, значението ѝ за развитието на документалната фотография в България и важните съобщения, които трябва да бъдат предадени (на база подробно проучване).  Първоначалните дискусии ще имат за цел да поставят теоретична рамка и да насочат към подходящ формат за публикуване на финалния продукт. Ще бъдат обсъдени основните принципи в разказването на истории чрез изображения и колаборации с автори от други сфери – писатели, журналисти, художници и дизайнери.

След започване на практическата работа по проектите, основен принцип на работа ще бъде ежемесечното създаване и показване на изображения пред аудиторията. Критиката ще включва различни аспекти в създаването на документална история – от използваните технически похвати в създаването на изображението до смисловите съобщения, които би предало то като част от история. Тази част от практиката ще цели и създаването на първа (широка) селекция от изображения, които биха били подходяща част от финалния проект.

Основен фокус на финалното двумесечие ще е изборът на финалните фотографии (от широката селекция) и тяхната подредба в цялостен разказ. Ще бъдат обсъждани различни принципи и признаци, по които изображенията могат да бъдат подредени така, че да разказват хомогенна и пълноценна история с градация в емоционалната стълбичка и логика на развитие. Ще бъдат обсъждани и начините за презентация на изображенията – физически изложби, фото книги и дигитални платформи, както и тяхното съвместно използване.

 График и организация

Работните групи са среда за свободно общуване, в която динамиката на общуване, както и тяхното съдържание ще се определя от участниците.

Започваме с идеята за минимум 2 срещи в месеца. Срещите ще се случват в четвъртък.

Мястото на срещите е народно читалище „Николай Хайтов“. То се намира в квартал Изток до магазин Billa (бившето кино Изток) на ул. „Майор Юрий Гагарин“ 7.

Първа среща: 10.11.2022 г., четвъртък, 19:00 ч. 

Следващите планирани срещи, до края на годината са на 1 и 15 декември.

Групата ще се събира с този график в периода ноември 2022 – май 2023. Изложбата на групата се планира за есента на 2023 г.

Условия за участие

Участниците в групата се подбират след предварителна селекция. Всеки регистриран участник ще бъде помолен да изпрати портфолио и / или мотивационно писмо. За нас е важно да съберем заедно мотивирани хора с желание за работа.

След одобрение, се заплаща такса за участие в групата при следните условия:

  • 300 лв. за 6 месеца. (таксата включва участието и в „Общо развитие“ (още 2 срещи в месеца на различни тематики) и участието в избраната от вас група. При избор на повече от една група, се заплащат 150 лв. за участие във всяка следваща група)
  • 480 лв за 12 месеца. (таксата включва „Общо развитие“ (още 2 срещи в месеца на различни тематики) и участието в избраната от вас група. При избор на повече от една група, се заплащат 240 лв. за участие във всяка следваща група)

Всички групи може да видите ТУК

Важно! За нас е важно работната група да бъде среда, в която всички да се развиват. В течение на работата, ще има регулярни задачи за снимане по индивидуалните проекти на всеки участник. Възможно е ако има участници, които не участват активно и / или развалят динамиката в групата, то те да бъдат помолени да я напуснат.

За да се включите в групата, попълнете формата за кандидатстване в края на тази страница. 

Координатор

Александър Николов

Александър Николов е роден в Бургас, израснал във Варна.

Бакалавър по фотожурналистика в University of the Arts London и стипендиант на The Royal Photographic Society of Great Britain. Магистър на програма „Е-Европа” в Софийския университет. Работи като комуникационен експерт в „Българска Фондация Биоразнообразие”.
Автор е на визуалното съдържание на „Последният дар на човека”. С проекта печели наградите „Журналист на годината“ и „Медиен сайт на годината“.

Кадри от различни негови истории

СТАНИ ЧАСТ ОТ PHOTOWORLD

Вашите данни

Изберете вашето членство